Motorolaj a súrlódás csökkentésére

Motorolaj a súrlódás csökkentésére

A motorolaj használata csökkenti a súrlódás, a kopást és a korrózió, által okozott károkat a motor mozgó alkatrészeiben és megszünteti a szennyeződéseket.

A motorolaj típusai

Szezonális motorolajok

  • Téli olajok, melyeket a SAE J300 besorolás szerint „W” betűvel jelölték.
  • Olajok minden évszakra.

A SAE szezonális motorolajok szabványok szerint a kenőanyag neve egy vagy két számot tartalmazhat. Az első szám a kenőanyag minimális üzemi hőmérsékletének jelzésére szolgál. A második szám a magas hőmérsékleti viszkozitást jelzi. Minél nagyobb a szám, annál sűrűbb az olaj.

A motor típusától függően

  • Benzinmotorok. Ezeket az olajokat az API osztályozás szerint „S” betűvel jelöltük.
  • Dízelmotorok. „C” betűvel vannak jelölve a motor típusától függően.
  • Univerzális motorolajok. Mindkét betűvel vannak jelölve, és mind dízel-, mind benzinmotorokban használhatók.

Speciális motorolaj szimbólumok

  • SF: speciális motorolaj az 1980-as években gyártott autókhoz.
  • SG: ugyanebben az időszakban haszongépjármű-folyadék szimbólumok.
  • SH: 1994 után gyártott motorokhoz.
  • SL: 2000 után gyártott többszelepes turbófeltöltős motorokhoz.

A kőolaj alapja

Nyersolajból nyert kőolaj alapú olajok. Olcsóbb olajok, de hajlamosak elpárologni és megvastagodni a hidegben. Ha a motor túlmelegszik, ezek az olajok iszapképződéshez vezethetnek, ami alapja a motor meghibásodásának.

Félszintetikus motorolajok, amelyeket adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő a kőolaj bázishoz, a teljes mennyiség körülbelül egyharmadára. Ellenállnak a fagynak, de idővel fokozatosan elveszítik viszkozitásukat. Bomlásuk termékei lerakódhatnak a motorban, ezért is kell figyelni a motorolaj szavatosság betartására.

Szintetikus olajok, szénhidrogénekből kémiai reakcióval előállítva. Védik a motort a korróziótól, hosszú élettartammal rendelkeznek, de többe kerülnek.

Hidrokrakkolással előállított motorolajok, amelyek molekuláris szinten módosítják a nyersolajat. Alacsony áron találhatók, de gyorsan elveszítik tulajdonságait, és nem tudnak ellenállni a hőmérséklet gyors változásának.

Tanácsok

A motorolaj adalékok átlagos élettartama 10 000 és 15 000 km között mozog, míg ha a motort nehéz terheléseknek vetik alá, akkor az élettartama 8 000–6 000 km-re csökken. Javasolt továbbá a kenőanyag cseréje évente legalább egyszer, még akkor is, ha az autót még nem használták. A tanácsok ezen részét javasolt nagyon megfogadni, a motor védelme szempontjából és az olajkereső segítségével jó minőségű olajat használni. A folyadék szintjét és állapotát 1000 km-enként ellenőrizni kell a megfelelő mérőpálcával. Az olajcserénél ne keverjen különböző márkájú vagy típusú kenőanyagokat. Fontos, hogy csak az autógyártó által ajánlott termékeket használja. A motort soha nem szabad túlterhelni olajjal.

További bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük