Kézilabda szabályok

Kézilabda szabályok

A kézilabda szabályok eredete a középkorra vezethető vissza, de 1906-ban először Dániában hozták létre a modern kézilabda szabályait. A játék rendkívül népszerű Észak- és Kelet-Európában, de az egész világon játsszák. A játék irányító szerve a Nemzetközi Kézilabda Szövetség, amely a világbajnokságot is megszervezi. Úgy gondolják, hogy a világon körülbelül 19 millió kézilabdázó van ma. A kézilabdát hagyományosan bent tartják, de voltak olyan változatok, mint például a mezei kézilabda és a tengerparti kézilabda (néha homoklabdának nevezik), amelyeket a szabadban játszottak.

A kézilabda szabályok magyarázata

A kézilabda célja, hogy több pontot szerezzen, mint az ellenfél. A kézilabda játék 60 percig tart. Ez két 30 perces félidőre oszlik, egyenként 15 perces intervallummal. A fiatalabb játékosok esetében az időtartam 20 percre csökkenthető.

Játékosok és felszerelés

A szokásos kézilabda-játékokban mindkét oldalon 7 játékos, hat mezőnyjátékos és egy kapus szerepel. Egy csapatnak 7 cseréje is lesz, amelyeket gördülékenyen lehet használni, és nem szükséges értesíteni a játékvezetőt. Minden célterület körül van egy félkör alakú terület, amelyet néha gyűrésnek vagy zónának neveznek. Van egy szaggatott félkör vonal is, amely 9 méterre fekszik a kaputól, ez a szabaddobás vonal. A labdának bőrből vagy szintetikus anyagból kell készülnie, és olyan méretűnek kell lennie, hogy elférjen a játékos kezében. Ez azt jelenti, hogy a kézilabdának három szabályozási mérete van. Az egyik 8 évesnél idősebb, ahol a labda kerülete 50-52 cm, a II a nők és a 12-16 éves férfiak esetében, ahol a labda kerülete 54-56 cm, és a III a 16 éves és annál idősebb férfiak köré, 58-60cm. Kézilabda játék játszható pályával, két góllal és labdával. A hivatalos játékokon olyan csapatok láthatók, ahol egyenruhások vannak.

Pontozás

A kézilabdában akkor születik gól, amikor a labdát az ellenfél kapujába dobják. A kézilabdában való győzelemhez többet kell szereznie, mint az ellenfél. Ha a játék sorsolásra kerül, akkor győztesnek kell lennie; akkor a hosszabbítás időszakait játsszák, maximum 2 5 perces periódusokkal. Ha a pontszámok továbbra is egyenletesek, a játék eredményének meghatározásához egy szétlövést alkalmaznak.

Kézilabda szabályok részletesen

  • A mérkőzés két, egyenként 30 perces periódusból áll.
  • Minden csapat 7 játékosból áll; kapus és 6 mezőnyjátékos.
  • A mezőny játékosa testének bármelyik részével megérintheti a labdát, amely térde felett van.
  • Amint egy játékos birtokba kerül, átadhat, birtokolhat vagy lőhet.
  • Ha egy játékos birtokában van, akkor csöpöghet, vagy akár három másodpercig is három lépést tehet csöpögés nélkül.
  • Csak a kapus érintkezhet a kapu területének padlójával.
  • A kapusokat ki lehet engedni a kapu területéről, de nem tarthatják meg a labdabirtoklást, ha a kapu területén kívül vannak.

További bejegyzések