egészséges életmód

Egészséges életmód

Egészséges életmód

Egészséges életmód és hosszú élettartam

A Közegészségügyi Iskola kutatói tanulmányt végeztek az egészségügyi szokások várható élettartamra gyakorolt ​​hatásáról, a jól ismert ápolói egészségügyi tanulmány és az egészségügyi szakemberek nyomon követési tanulmányának adatainak felhasználásával. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok emberről rendelkeztek adatokkal nagyon hosszú ideig.

A kutatók az étrend, a fizikai aktivitás, a testsúly, a dohányzás és az alkoholfogyasztás adatait vizsgálták, amelyeket rendszeresen beadott, validált kérdőívekből gyűjtöttek össze.

Mi az egészséges életmód, pontosan?

Ezt az öt területet azért választották, mert a korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy nagy hatással vannak az idő előtti halálozás kockázatára. Így határozták meg és mérték meg ezeket az egészséges szokásokat:

  • Egészséges étrend, amelyet az egészséges élelmiszerek, például zöldségek, gyümölcsök, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák, egészséges zsírok és omega-3 zsírsavak, valamint egészségtelen ételek, például vörös és feldolgozott húsok, cukorral édesített élelmiszerek jelentett bevitele alapján számítottak ki és értékeltek italok, transz-zsírok és nátrium.
  • Egészséges fizikai aktivitás, amelyet napi legalább 30 perc közepes vagy erőteljes aktivitásként mértek.
  • Egészséges testtömeg , normál testtömeg-indexként (BMI) definiálva, amely 18,5 és 24,9 között van.
  • Dohányzás, nos, nincs egészséges dohányzás. Az „egészséges” itt azt jelentette, hogy soha nem dohányoztunk.
  • Mérsékelt alkoholfogyasztás, amelyet nőknél napi 5-15 gramm, férfiaknál napi 5-30 grammot mértek. Általában egy ital körülbelül 14 gramm tiszta alkoholt tartalmaz.

A kutatók megvizsgálták az életkorra, az etnikumra és a gyógyszerek felhasználására vonatkozó adatokat, valamint az Országos Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálatok és a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok széles körű online adatainak összehasonlító adatait az epidemiológiai kutatásokhoz.

Van-e változás az egészséges életmódban?

Mint kiderült, az egészséges szokások nagy változást hoznak. Ezen elemzés szerint azok az emberek, akik megfeleltek mind az öt szokás kritériumainak, jelentősen, lenyűgözően hosszabb életet éltek, mint azok, akiknek ilyenek sem voltak: nőknél 14 év, férfiaknál 12 év (ha 50 évesen voltak ilyen szokásaik). Azok az emberek, akiknek egyikük sem rendelkezett ilyen szokásokkal, sokkal nagyobb eséllyel idő előtt haltak meg rákban vagy szív- és érrendszeri betegségekben.

A tanulmány nyomozói azt is kiszámították, hogy a várható élettartam hány embernek volt ebből az öt egészséges szokásból. Csak egy egészséges szokás csak egy… két évvel meghosszabbította a várható élettartamot férfiaknál és nőknél. Nem meglepő, hogy minél több egészséges szokás volt az embereknél, annál hosszabb volt az életük. Ez egyike azoknak a helyzeteknek, amikor szeretném, ha újra kinyomtatnám nekik a grafikonjaikat, mert nagyon klasszak.

Ez hatalmas. És megerősíti a korábbi hasonló kutatásokat – sok korábbi hasonló kutatást. Az Egészségügyi és Nyugdíjas Tanulmány adatainak felhasználásával végzett 2017-es tanulmány megállapította, hogy az 50 éves és idősebb emberek, akik normál testsúlyúak, soha nem dohányoztak és mértéktelenül fogyasztottak alkoholt, átlagosan hét évvel hosszabb ideig éltek. Egy 15 nemzetközi tanulmány 2012-es meganalízise, amelyen több mint 500 000 résztvevő vett részt, megállapította, hogy az idő előtti halálozások több mint fele olyan egészségtelen életmódbeli tényezőknek tulajdonítható, mint a helytelen étrend, aranyér, inaktivitás, elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás. És a támogató kutatások listája folytatódik.

Tehát mik a problémák?

Amint e tanulmány szerzői rámutatnak, az Egyesült Államokban inkább külföldön költünk a képzeletbeli gyógyszerek és egyéb betegségek kezelésének fejlesztésére, ahelyett, hogy megpróbálnánk megakadályozni őket. Ez nagy probléma.

Szakértők szerint a népegészségügyi erőfeszítések és a szakpolitikai változtatások révén az emberek az egészséges táplálkozás és az életmód megváltoztatásában a legszélesebb körű segítséget jelenthetik a népesség szintjén. (Olyanok, mint a motorkerékpár sisakok és a biztonsági övekre vonatkozó jogszabályok…) Kicsit előreléptünk a dohány- és transz-zsírtartalmú jogszabályok terén.

A nagyipar részéről természetesen sok visszalépés van ezzel kapcsolatban. Ha irányelveink és törvényeink vannak, amelyek segítenek az egészségesebb életben, a nagyvállalatok nem fognak annyi gyorséttermet, chipset és szódát eladni. És a vállalatok számára, akik pokolian hajlandóak pénzt keresni emberi élet árán, nos, ez nagyon dühös.

További bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük